Grøntsager uge 26

26. juni 2012
  ·   Nyhed   ·  Skrevet af Mogens Bisgaard

Københavns Fødevarefællesskab er ikke et supermarked. Den måde, vi gør forretninger på, kan ikke sammenlignes med supermarkedernes. Vi har ikke en fem mand stor direktion med en samlet årsløn på 28 millioner som COOP har. Vi opererer ikke på et landsdækkende – endsige globalt – marked og er ikke i stand til at købe vores grøntsager når og hvor de er billigst.

Vi bruger ikke vores viden og leverandørernes sårbarhed til at presse priserne i bund. Faktisk gør vi det modsatte. Vi forsøger at opbygge tillid og forståelse mellem os og producenterne, så alle er enige om hvad der er en »fair pris« for varerne. En pris, vi har råd til at betale, en pris, der dækker producentens omkostninger. Som der står i det fjerde af fødevarefællesskabets ti grundprincipper:

Mange landmænd og producenter bliver presset hårdt på prisen og dermed på deres levebrød, hvilket medfører negative sociale og miljømæssige konsekvenser både lokalt og globalt. Vi sikrer, at der er færrest mulige led mellem os og producenterne ved at skabe direkte, personlige kontakter hvor det er muligt. Vi er vores egen købekraft bevidst, og søger derfor at sikre, at vi gør vores indflydelse gældende ved at støtte fair og direkte handel.

Derfor kan man ikke direkte sammenligne vores priser med supermarkedernes priser. Når du kan købe et spidskålshoved til en tier på tilbud og finde nye, danske kartofler i supermarkederne før du får dem i vores poser, er det blandt andet fordi supermarkederne har adgang til alle spidskålsavlere og kartoffeldyrkere i hele landet og kan presse priserne. Vi støtter vores lokale spidskålsavlere og kartoffeldyrkere og vil hellere give dem en fair pris for til gengæld at kunne garantere vores medlemmer friske varer af en biodynamisk / økologisk kvalitet, vi kan være bekendt.

Når vi sælger økolgiske æg til en stykpris, der ligger lidt højere end stykprisen for økologiske æg i et discountsupermarked, er det fordi æggene er friskere og af høj kvalitet og fordi æggene kommer direkte fra en navngiven producent med fokus på dyrevelfærd. Vores æggeleverandør har 3.000 høns med adgang til 2,4 hektar hønsegård, der er tilplantet med frugttræer. Discountsupermarkedets leverandør er et pakkeri med ni jyske leverandører, hvoraf den største har 140.000 høns.

Ugens pose har det hele. Klassiske, danske råvarer. Spidskål, der kan snittes fint og spises rå i salater eller skæres i kvarte og dampes med lidt smør og serveres som akkompagnement til kød eller fisk. Gulerødder, der kan gnaves rå, dampes eller sauteres og drysses med persille. Nye kartofler, der stadig har det bedst, hvis de behandles skånsomt: Kog dem ti minutter og lad dem hvile fem-ti minutter. Nogen sværger til at hælde vandet fra og lade dem st en halv time uden vand. Men princippet er det samme: Ikke skamkoge.

Og så er der igen jordbær – der er mange andre muligheder end fløden. Har du plukket hyldeblomster og lavet hyldeblomstsaft, så prøv at vende dem i ufortyndet saft. Eller dryp dem med den første, friskslyngede, flydende forårshonning. Eller giv dem et lille skud peber. Eller vend dem i balsamico-eddike tilsmagt med flormelis. Eller mariner dem i rødvin, tilsmagt med sukker og citronsaft … God appetit!

UGENS POSE
1 kg Kartofler (nye) (bio), Birkemosegård – Løssalgspris: 15 kr / kg
0.25 kg Jordbær (250 g) (øko), Bakkegården – Løssalgspris: 44 kr / kg
1 bdt Gulerødder (bio), Kiselgården – Løssalgspris: 16 kr / bdt
1 bdt Spidskål (bio), Kiselgården – Løssalgspris: 14 kr / stk
1 bdt Persille (øko), Lars Skytte – Løssalgspris: 14 kr / bdt
1 stk Salat (øko), Lars Skytte – Løssalgspris: 14 kr / stk
0.5 kg Tomater (øko), Vidarslund – Løssalgspris: 39 kr / kg

LØSSALG
Æg (øko), Stengården, 3,- / stk
Æblemost (bio), Bellingehus 28,- / fl
Brød (øko), Kornsang, 33,- stk

Posens pris i løssalg: 103,50

BESTILLINGER
Nørrebro 149 / 30
Amager 0 / 0
Vesterbro 71 / 9
Nordvest 29 / 3
Vanløse 31 / 9
Frederiksberg 46 / 10
Østerbro 65 / 10
IndreBy 27 / 3
YdreNørrebro 53 / 5
Gentofte 15 / 5

Total 486 / 84

ida kommenterede
Kl. 14:03 d. 26. juni 2012

<3 godt arbejde, vi glæder os hver uge til at se hvad vi får!
Måske vi kan være med til at hjælpe øko landbruget på sjælland til bedre vilkår. Alt koster penge, men vi vælger selv hvem som skal have dem…

Andreas kommenterede
Kl. 15:30 d. 26. juni 2012

Tak for det dejlige indlæg, Mogens! Det er altid godt at blive mindet om, hvad fødevarefællesskabet handler om, og hvorfor vi gør som vi gør! Kudos til dig og resten af indkøbsgruppen! 🙂

Erik Schrøder kommenterede
Kl. 15:59 d. 26. juni 2012

Tak. Super indlæg og oplæg. Dejligt kollektivt at blive mindet om hvorfor vi er et fødevarefællesskab.

Mette Hansen kommenterede
Kl. 16:13 d. 26. juni 2012

Kæmpe thumbs up for Indkøbsgruppen. Like Like Like

Habibi kommenterede
Kl. 19:59 d. 26. juni 2012

Skøn læsning! 🙂

Katrine kommenterede
Kl. 21:39 d. 26. juni 2012

Enig! Håber indlægget stopper noget af al den lidet konstruktive brok, der har været en del af i den seneste tid. Økologi er absolut ikke den eneste grund til at være med i KBHFF!

Anders Østergaard kommenterede
Kl. 23:03 d. 26. juni 2012

Jeg er såmænd enig i at fødevarefællesskabet handler om mere end blot billig økologi, men har samtidig svært ved at forstå de meget store prisudsving. I sidste uge (25) kunne man få en bakke fantastiske jordbær på hele 400 gram til 28 kr. I denne uge fås 250 gram til 44 kr. (!) – hvordan hænger de sammen? Mig bekendt er jordbær på sit højeste lige nu og burde da i så fald ikke stige så markant i pris?

Mogens Bisgaard kommenterede
Kl. 08:28 d. 27. juni 2012

@Anders – det tal, der står på løssalgssiden er kiloprisen.

Sandra kommenterede
Kl. 12:10 d. 27. juni 2012

Tusind tak for en vigtig påmindelse – og for uge efter uge at være med til, at vi har det bedste fødevarefællesskab med smagsfulde grøntsager og pragtfulde mennesker!
Jeg havde en kort morgensnak med en af avlerne i sidste uge, og var dybt frustreret over deres spørgen til kvaliteten af deres grøntsager i poserne – de får primært feedback gennem bloggen, og igennem den, mange af de mere kedelige debatter der finder sted i Kbhff. Jeg prøvede i stedet at beskrive både samtaler og begejstring uden for Korsgade i onsdags – og at de få der ikke accepterer, at der måske er et par bær der ikke har det helt godt, heller ikke vil indse, at der er en naturlig risiko ved at vælge en helhjertet vej, og at forudsigeligheden i supermarkederne er på bekostning af så meget af det Kbhff forsøger at skabe opmærksomhed og handling omkring. Priser er en kedelig værdi at diskutere i et komfortabelt samfund som Danmark, måske vi i stedet skulle værdsætte at Kbhff giver os rum til at diskutere og prioritere værdier, der har betydning for de forandringsprocesser der er essentielle for en bæredygtig omstilling. En process vi kun kan sætte i gang i fællesskab!:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *