Blomsterne og bierne på Bellingehus

4. maj 2014
  ·   Arrangement   ·  Skrevet af Alexander

I lørdags var en trup af KBHFF’ere på besøg hos Verner på Bellingehus Frugtplantage. Vi er lige midt i æbletræernes blomstringstid og det blev en spændende dag, hvor Verner viste rundt på plantagen på Jørlunde Overdrev og øste af sin store viden om biodynamisk dyrkning. Det handlede ikke kun om blomster, men også om bier, som jo er en forudsætning for at træerne sætter frugt.

Verner fortalte, at der er op mod 1000 forskellige insektarter i plantagen. I stedet for at sprøjte rent for insekter, søger han i stedet at lokke så mange forskellige insekter som muligt til. De holder så nemlig hinanden i skak! Der er bistader overalt på ejendommen. Verner holder de brune bier, som er en gammel, robust, nordisk biart. Engang var den dominerende i et bredt bælte hen over Nordeuropa, men er siden blevet udkonkurreret af mere højtydende arter. Her er det et levested for de såkaldte solitære bier, der ikke lever i sværme.

Her fortæller Verner, der har haft plantagen i 24 år, om det biodynamiske landbrug. Principperne kan virke mystiske, men smagen er ikke til at tage fejl af. Verner leverer frugt og most til KBHFF.

Der findes knap 50 forskellige æblesorter i plantagen. Heraf er mange gamle, danske sorter som Verner har opstøvet fra andre æbleentusiaster. Her ses nypodede kviste på en gammel stamme.

Grisene, en gammel dansk landrace, holder rent mellem frugttræerne. De kastreres ikke, men fodres med bl.a. sødlupin for at undgå ornelugt i kødet.

Gederne “klipper hæk” i det mange hundrede meter lange hegn om Bellingehus.

Vigtigheden af artsdiversitet blandt både dyr og planter blev nævnt igen og igen. Her er der er plantet kløver mellem rækkerne af frugttræer. Kløverplanterne binder kvælstof og forbedrer jorden.

Tak til alle for en dejlig dag i solen blandt blomstrende æbletræer!

Vh Sofie B/Vesterbro

 

 

 

Andreas kommenterede
Kl. 11:03 d. 14. maj 2014

Sikke en dejlig tur! Verner inspirerede mig til at skrive denne klumme til Dagbladet Information:
http://www.information.dk/497206

Sven Hermansen kommenterede
Kl. 14:22 d. 1. februar 2015

Kære kbhff
Jeg har læst og set billeder fra jeres besøg hos Verner Andersen, Jørlunde Da jeg er ved at afrapportere en workshop vi har haft med Verner som deltager, mangler jeg nogle gode sommerbilleder. Må jeg bruge jeres billeder (ikke kommercielt) og hvis ja, hvem skal angives som fotograf?
Mvh Sven Hermansen, Økologisk Landsforening.

Andreas Lloyd kommenterede
Kl. 11:00 d. 11. februar 2015

Hej Sven,
Du må gerne bruge billederne. De er taget af Sofie Bjerring. Skriv evt. til info@kbhff.dk, så kan vi sætte dig i direkte kontakt med hende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *