Beretning fra avlerbesøg

15. september 2014
  ·   Nyhed   ·  Skrevet af Marie Hertz

I de forgange to uger har vi – Emil Blauert og Marie Hertz – ,besøgt ni af vores samarbejdspartner – avlere, som et led  af forundersøgelsen ”Projekt ØkoHub”. Ni avlere fra nord, syd, vest og øst, der leverer til KBHFF i større i forskellige grader.

 

Vi besøgte:

Ask og  Amy på Kiselgården ved Uggerløse

Jesper og Kung fra Birkemosegård på Odden

Anderes fra KysØko ved Næstved

Ulla fra Vidarslund ved Præstø

Neel og Carsten fra Grøntholtgaard ved Skælskør

Mar fra Svanholm ved Skibby

Lars Skytte fra Skyttes Gartnerri ved Årslev

Michael fra Broendegaard ved Nørre Aaby

Michael fra ØkoOne ved Odense

Anders fra KysØko

Formålet med vores besøg har været, at kunne spørge vores samarbejdspartnere, nemlig avlerne, hvordan de ser på samarbejdet og samhandlen med KBHFF og hvordan de ser KBHFF udvikle sig i fremtiden.  Svarene indgår, sammen med den store medlemsundersøgelse, og fremtidsvæksterne som en del af analysen i projektet.

Denne beretning vil ikke gå i dybden med deres svar. Den vil snarere være en kort fortælling med udgangspunkt i to besøg. De tegner et billede af stemningen i vores besøg og gør det også tydeligt hvor kort afstand der er fra jord til bord i KBHFF.

Her er to nedslag  fra henholdsvis Grøntholtgaard ved Skælskør og Skyttes Gartneri på midtfyn.

 Grøntholtgaard

I slut halvfemserne tog Neel og Carsten en stor beslutning. De flyttede fra Nørrebro i København til Glænø på sydsjælland. Her ville de dyrke grøntsager og leve mere simpelt og tættere på naturen.

Grøntholtgaard ligger 50m fra havet – omgivet af bølgende marker, og frodig jord. De smukke hvide avlsbygninger huser svigerfamilierne, og i hovedhuset bor Neel og Carsten, børnene og de to gamle hunde.

Neel og Carsten er stolte landmænd. De vil gerne producere deres grøntsager direkte til rigtige mennesker. De ønsker at deres gode råvarer kommer ud til så mange som muligt. Derfor er de glade for at være en del af KBHFF.  Når de har råvarer melder de ind til KBHFF på mail. Ved bestilling høster de om morgenen og kører selv den lange vej fra Glænø til Vanløse og afleverer grøntsagerne til pakkevagterne. De synes det giver god mening, men ville selvfølgelige gerne køre endnu mere ind til os.

Vi spørger om en rundvisning på gården. Vi går ud og ser de tusinde fennikels mark, ligsom vi også ser på butternuts, blomkål, hvidkål etc. Blomkålene står under fiberdug, for at undgå for meget utøj. I det hele taget er der langt flere arbejdsgange ved blomkålet, end der er ved hvidkålen – den skal behandles meget mere skånsomt.

De to går hånd i hånd, mens de viser os deres livsværk. Det er et smuk syn. Kålmarkerne går ned til vandet, og persillen og timianen dufter så fuglene synger.

Skyttes Gartneri

Lars Skytte tager imod os med et stort smil, på trods af vores halve times forsinkelse (udfordringer med gamle biler). Vi går ind i det varme køkken, hvor der er tændt op, og der bliver lavet kaffe og sat kringle på bordet. Lars Skytte indleder med at fortælles hans historie som landmand. Skyttes gartneri har gennemgået en historie som flere andre. Fra at have dyrket kun få hektarer med grøntsager, og leveret i meget små portioner, bliver der nu dyrket et stort areal og de har indgået aftale med et fragtfirma.

Skyttes Gartneri er i gang med et glidende generationsskifte, da Lars vil sikre, at hans livsværk kommer på friske hænder og herved båret videre. Tre landmænd står klar til at overtage bedriften inden for de næste 5 år i et partnerskab.

I Skyttes gartneri bliver der produceret grøntsager, rabarber og kløver til køerne. Gården forsyner sig selv med 100% økologiske gødning, og samarbejder herved med to andre gårde i området.

Vi bliver også her vist rundt på markerne. Romainsalat og purløg står i lange smukke rækker, og imellem er der sået blomsterbaner, der  kan tiltrække og forvirre utøj og insekter.

KBHFF er i Lars Skyttes øjne, et sympatiske bud på alternative afsætningskanaler. Men det er også tydeligt at han er bekymret for fødevarefælleskabets fremtid, på grund af de faldende antal enheder per bestilling.

Ved en bestilling bliver grøntsagerne fra SkyttesGartneri høstet om morgenen, pakket om eftermiddagen, og hentet og bragt til Sjælland om natten. Herefter bliver det pakket om i et centrallager i Greve og kørt til Vanløse. Grøtsagerne er derfor dagsfriske når de når pakkevagterne. Det er tilfredsstillende for både Lars Skytte og KBHFF.

Nyhøstet grøntsager en morgen i fælleslageret i Vanløse

Se flere billeder på instragram #okohubkbhff og på facebook 

 

Natalija kommenterede
Kl. 13:21 d. 10. september 2015

miten oot oppinu puhuu euknku noin sujuvasti? (katoin ton gina tricot videon e4sken) vai alkaaks se rullaamaan sit ve4he4n paremmi ku asustaa ulkomailla ja site4 pite4e4 kokoajan puhuu?tuntuu et itel on aina ollu tosi hyve4 enkku ja ymme4rre4n kaiken mite4sanotaan ja osaan puhuu site4 mut ve4lil tulee tosi pahoja takerteluja etenki jos pite4e4 jotai pitkie4 juttuja selitte4e4 tai tulee joku yhte4kkinen keskustelu jonkun kanssa 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *