Tag med til Birkemosegård og oplev hvor smagen kommer fra

7. juni 2016
  ·   Nyhed   ·  Skrevet af Kommunikationsgruppen

Reportage og video fra årets første lugedag på Birkemosegård den 30. april 2016

På toppen af Sjællands Odde ligger Birkemosegård. Her går Jesper og Kung, sammen med deres familie, og dyrker økologiske og biodynamiske afgrøder. Dette til glæde for bl.a. KBHFF, og restauranter som Manfreds, Bæst og Noma. Sidst i april besøgte en flok KBHFF’ere gården og fik lov til at opleve økologisk og biodynamisk landbrug, helt tæt på. Formålet med turen var at skyde årets lugesæson i gang med en forårsfest.

Af Mia Leed Jensen (Nørrebro) – Kommunikationsgruppen
Video: Andreas Foss (Vesterbro) – Kommunikationsgruppen
Fotos: Karin Linstow (Østerbro)

Se filmen og oplev stemningen fra årets første lugedag på Birkemosegård:

 

20

Jesper – landmand på Birkemosegård – med sine kvæg

Som medlem af KBHFF har man nok lagt mærke til, at Birkemosegård er blandt de avlere der bidrager til, at de brune stofposer bliver fyldt op med spændende og smagsfulde afgrøder. De sidste uger har vi blandt andet nydt godt af deres kartofler, røde beder, porrer, kålrabi og farverige gulerødder. For at disse afgrøder kan vokse, skal de naturligvis have plads og ikke generes af ukrudt. Så luges skal der, og her er KBHFF’ernes hjælp vigtig. Et af KBHFF’s 10 grundprincipper er, at fødevarer skal distribueres på en måde der “støtter fair og direkte handel”. I KBHFF går vi nemlig ind for, at der er færrest mulige led mellem os og producenterne af vores fødevarer. Dette gør vi ved at skabe direkte og personlige kontakter med avlerne, og her er netop byttehandlen med Birkemosegård et godt eksempel; KBHFF’erne hjælper med at tage fat i marken, til gengæld hjælper Birkemosegård med leveringen, til udvalgte afdelinger, året rundt. Dertil får KBHFF’erne ekstra værdi i form af et hyggeligt “get-away” til Birkemosegård. Det kan man da kalde personlig, fair og direkte handel.

32

Fælles praktisk arbejde i aspargesmarken

Guldgravning i marken
Da KBHFF medlemmerne er ankommet til Birkemosegård, serverer Jesper og hans familie morgenmad og kaffe i en af deres lader. “Nu ved jeg ikke om I allerede har fået morgenmad, men vi skal have energi til vi skal ud i marken”, siger Jesper. Der er opstillet to store langborde i laden. Jesper fortæller, at langbordene blev købt sidste sommer i forbindelse med en række sommerkøkkener, hvor forskellige kokke kom op på gården og tilberedte mad af Birkemosegårds råvarer. I dag er der også brug for langbordene, fordi knap 40 KBHFF medlemmer er på besøg.

Jesper deler medlemmerne op i tre hold; et hold skal op til aspargesmarken og luge, et andet til æbleplantagen, og et tredje til en ny frugthave, som Birkemosegård har overtaget. Holdet som skal med til aspargesmarken følges med en ung fyr, som hjælper til på gården. Han fører vej i traktoren op til marken, som ligger med en billedskøn udsigt ud over Kattegat. Det er umiddelbart svært at se aspargesene for bare jord. “Det er lidt ligesom at grave efter guld”, siger medhjælperen med et stort smil. Det første jubelråb høres fra et medlem, som har gravet en aspargestop frem. Derefter går der sport i at finde aspargestoppe, som kan befries fra jord.

Efter nogle timers praktisk arbejde, er det tid til frokost. Der er dækket op i laden med Birkemosegårds egne pålægsvarer og salater. Salaterne er lavet på genkendelige afgrøder, hentet i de lokale afdelinger i april. Det praktiske arbejde og råvarernes smag, efterlader hurtigt fadene tomme.

19

På Birkemosegård er det mere end økologisk
Himlen over Sjællands Odde er mørk og det begynder at dryppe. “Vi må hellere vente lidt med at tage tilbage til marken” siger Jesper. Han benytter i stedet lejligheden til at fortælle om Birkemosegårds historie og de økologiske og biodynamiske principper, som de driver landbrug efter. Jesper har overtaget Birkemosegård efter sine forældre, og i dag driver han den videre sammen med sin familie. På Birkemosegård er det ikke blot økologisk, men et økologisk/biodynamisk landbrug. Denne forskel er væsentlig. F.eks. bruger Jesper ikke gylle fra konventionelt landbrug. Dette er et af de ekstra krav, som man som økologisk/biodynamisk landmand skal efterleve. Den biodynamiske tankegang gælder også slagtingen af dyr på gården. Jesper fortæller, at de er begyndt at slagte dyrene selv i stedet for at sende dem væk, når de skal slagtes. Dyrest velbefindende er altafgørende, lige fra det sætter sine fødder på jorden første gang, til sekundet før det skal slagtes. Når dyret sendes væk får det stress, og stress påvirker udover dyrets velbefindende også udfaldet af kødets smag.

Nye projekter på Birkemosegård
Ude på gårdspladsen går der nogle håndværkere rundt og bygger på et nyt indslag til Birkemosegård. Jesper og Kung formår nemlig at bevæge Birkemosegård derhen, hvor virkningerne af deres biodynamiske landbrug genererer efterspørgsel på mere, og høster nye spændende projekter. Derfor skal Birkemosegårds populære gårdbutik udvides, og der skal bygges en restaurant, hvor kokke kan komme og kreere økologiske/biodynamiske middage. Birkemosegård leverer bl.a. råvarer til restauranter som Bæst, Manfreds, Relæ og Noma. KBHFF får altså leveret råvarer, som også efterspørges af Københavns anerkendte restauranter.

42

Fælles madlavning på Økokalaset

Middag med Økokalaset og aftensol over Birkemosegård
Økokalaset, KBHFF’s mobile folkekøkken, er med på Birkemosegård. Det bliver sat op inde i laden og danner rammerne til den fælles madlavning. Den afsluttende festmiddag skal nemlig laves i fællesskab. Hænderne er mange og madlavningen effektiv. Der bliver knappet øl op, mens der bliver rørt i gryder og snakket om dagens indtryk. Det hele ender ud i en kæmpe farverig buffet. Kombinationen af de friske råvarer, fællesskabet og følelsen, som det praktiske arbejde har efterladt i kroppen, gør godt. Middagen er den perfekte afslutning på årets første lugedag. Der bliver skålet og grinet inde i laden, alt imens aftensolen går ned over Kattegat og maler himlen lyserød og lilla.

Kom med!
Hold en pause fra Københavns varme asfalt og cykelmylder og tag med til Birkemosegård henover sommeren. Det er en god måde at få en bedre forståelse for de økologiske og biodynamiske afgrøder, som vi henter i vores lokale KBHFF afdeling. Hertil kommer selvfølgelig fællesskabet og hyggen, som er en stor del af lugeturerne.

Kom alene, tag din bedre halvdel med, eller måske dit ynglingsmedlem? Det vigtigste er, at du giver dig selv lov til at opleve en lugetur til Birkemosegård.

For mere information og tilmelding, følg dette link: http://kbhff.wikispaces.com/Tilmelding+til+LUGETURE+2016

Tak til Birkemosegård og alle de deltagende KBHFF medlemmer for en god, sjov og lærerig dag!

46

Aftensol over Birkemosegård og Kattegat

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *