Æblerne på Fejø styrker fællesskabet

17. november 2016
  ·   Nyhed   ·  Skrevet af Kommunikationsgruppen

Foto: Hanna Ollinen og Olga Timcenko

billede2fejoeÅrets høst fra Fejø er i hus, og både most og æbler er kommet ud i afdelingerne. Et par måneders intenst arbejde har båret frugt. Vi kan nu alle nyde et produkt, der udtrykker kernen af Københavns Fødevarefællesskabs grundtanke. I hvert fald hvis du spørger Fejø-projektets tovholder Christian Nyby, der til daglig er aktiv i afdelingen på Vesterbro.

img_7447

“At stå med hænderne nede i frugtskålen i sit eget køkken og så blive ramt af duften og lyset fra æbleplantagen på Fejø samtidig med at du ved, at det æble du skal til at spise er skabt på naturens præmisser. Og høstet i fællesskab langt fra kapitalistiske kræfter. Det er for mig. det fødevarefællesskabet handler om”, fortæller Christian begejstret og fortsætter:
“Vi støtter naturen, vi støtter en avler ved at forpagte og passe hans træer, og vi støtter hinanden ved i fællesskab at give os hver især muligheden for at få nogle dejlige bæredygtige æbler til en fornuftig pris.”

billede1fejoe

Anna Maria der var med for fjerde gang er lige så begejstret for Fejø-projektet: “Jeg tager afsted, fordi jeg bliver så glad i låget af at stå og plukke æbler en hel dag. Det er meget meditativt. Og så har man jo gode minder fra turen i lang tid efter i form af al den æblegrød, kage og andet, man laver af de gode og naturlige æbler. Samtidig bliver fællesskabet bare bedre fra år til år. Hvis jeg får tid, tager jeg helt sikkert med næste år!”

img_7437

På vej hjem fra Fejø slog syv medlemmer vejen forbi Farendløse Mosteri. som ligger omkring Ringsted. Her har tidligere og nuværende medlemmer af Københavns Fødevarefællesskab købt en stor gammel gård med eget mosteri. Og her blev høsten fra Fejø presset til most. Det kom der 350 flasker most ud af. De er nu til salg i vores afdelinger. Yderligere blev der presset 200 liter most, som kan købes på halv- eller hel-liters flasker i ‘Løs Market’ i Saxogade på Vesterbro.

img_3095
“Det er meget givende at være med i hele processen i produktionen af vores egen bæredygtige most. Vi ved med sikkerhed, at æblerne er håndteret under ordnede forhold langt fra sprøjtemidler og hårde økonomiske forhandlinger. Det giver os en indsigt i hvilke vilkår, de små avlere står overfor. For eksempel hvor svært det er at levere til konkurrencedygtige priser på et marked, hvor store supermarkedskæder sætter dagsordenen. Og gør afstanden mellem forbrugere og avlere større og større dag for dag,” siger Christian Nyby.

img_3063Fejø-projektet er et internt projekt i fødevarefællesskabet, som startede tilbage i 2012 En gruppe medlemmer fra Vesterbro forpagtede 100 æbletræer på Fejø for 5 kr. pr. træ. Siden starten har medlemmer fra fødevarefællesskabet draget mod den lille frugtø to gange årligt. Om foråret for at beskære æbletræerne og om efteråret for at plukke de dejlige røde Jonagold æbler.

img_7511

Christian har arbejdet for at gøre æbleturene til Fejø til en fast bæredygtig tradition for hele fødevarefællesskabet. “For mig har fødevarefællesskabet aldrig handlet om økonomi, men om fødevarer og fællesskab. Mit fokus på fællesskabet er kun blevet større gennem Fejø-projektet. Også fællesskabet med de avlere, der lægger deres liv og arbejde i de dejlige grøntsager vi får leveret uge efter uge.”

Lige som så mange andre projekter og arbejdsgrupper i fødevarefællesskabet er Fejø-projektet startet af en gruppe medlemmer som for længst har sluppet styringen. De har overdraget prohektet til nye medlemmer, som en dag vil give projektet videre til en ny generation æblefolk.

img_7438

img_7532-hanna-ollis-conflicted-copy-2016-10-18

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *