Mød en mel-mester

5. februar 2017
  ·   Østerbro   ·  Skrevet af renatah

IMG_neu2

Omkring 30 medlemmer fra hele Københavns Fødevarefællesskab havde 19. januar fundet vej til Østerbro for at møde “melmesteren” Per Grupe fra Mørdrupgård ved Lynge. I mange år har han arbejdet med at udvikle kornsorter, der egner sig til økologisk dyrkning i Danmark. Det er blevet til en afprøvning af omkring 500 sorter, mange af dem gamle sorter hentet fra NordGen, nordisk genbank.

Per Grupe fortalte om sine forskellige samarbejdspartnere gennem årene, lige fra Claus Meyer, over Københavns Universitet til den lokale bager i Ølstykke. I øjeblikket leverer han bl.a. mel til restaurant Noma og forskellige bagerier i København samt såsæd til andre økologiske producenter. Men han lagde ikke skjul på, at det er meget vanskeligt for en lille producent at trænge igennem hos supermarkederne. Og hos bagerierne er der en betydelig konservatisme, når det gælder om at afprøve nye meltyper.

Per Grupe har været med til at udvikle speltmel og ølandshvede. Han fortalte om den komplicerede proces det er at afprøve eksisterende sorter og krydse sig frem til nye med det formål at finde meltyper med de bedste bagekvaliteter. Det vil bl.a. sige mel, der kan optage meget vand og giver en stabil dej, d.v.s den skal falde langsomt sammen ved æltning. I øjeblikket har han gang i et lille forædlingsprogram, der om et par år gerne skulle resultere i, at Mørdrupgård kan lancere sine egne sorter.

Gennem alle årene har Per Grupe været en passioneret brødbager. Så der blev også lejlighed til at tale om, hvordan man får dejen til at slippe bordet og hvordan man undgår, at rugbrødet bliver for surt.
Du kan læse mere på Per Grupes hjemmeside www.moerdrupkorn.dk
På You Tube ligger en lille video fra Mørdrupgård. https://www.youtube.com/watch?v=4H49N6AWs00

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *