Fællesspisning – menuen opstår igennem samarbejdet

15. marts 2017
  ·   Østerbro   ·  Skrevet af renatah

Når Østerbro afd. inviterer til fællesspisning sidste onsdag i hver måned, er der fuldt belagt og mange gange også venteliste. Rygtet om det hyggelige fællesskab og den lækre mad har gjort arrangementet til et af afdelingens populæreste.
Camilla og Mie er med i arrangementsgruppe, der blandt andet står for madlavningen til fællesspisningen. Camilla blev medlem sammen med sin kusine i efteråret 2014.  De har begge madlavning med bæredygtige råvarer som interesse. Mie kom til i efteråret 2015 sammen med en veninde. De læste om KBHFF i et dagblad og meldte sig til arrangementsgruppen, fordi de gerne ville lære at lave vegetarisk mad. Nedenunder fortæller Camilla og Mie, hvordan indholdet af ugens pose på få timer forvandler sig til en righoldig vegetarisk buffet til 35 kr. pr. per person.

fspisning01

– Til hvert arrangement er vi to menumagere og fire til seks køkkenskrivere. Så snart ugens pose er på nettet, udarbejder menumagerne forslag til fire fem forskellige retter. Om onsdagen mødes de ved to-tiden, tager et overblik over grøntsagerne og tager gruppens ting frem fra det private skab i køkkenet, blandt andet et basislager af råvarer og krydderier. Køkkenskriverne kommer lidt senere og går straks i gang med det praktiske, så som at rense og findele grøntsager.

– Der er altid flere retter end fem på buffeten?
– Ja, vi ender gerne omkring ti. En ubekendt faktor er størrelsen på grøntsagerne, og derfor kan vi ikke planlægge i detaljer. Hvis sellerier eller hokaido er store, er der nok til flere retter, og dem planlægger vi undervejs. Vi ender også tit med nogle rester, som kan blive til en ekstra salat. Man kan sige, at menuen bliver til som en improvisation over det grundlæggende tema, der angives af grøntsagsposens indhold.

fspisning02mfspisning03m

– Er i alle lige gode til at lave mad?
– Man er også velkommen, hvis man vil lære at lave mad eller lave andre praktiske ting. Der er mange forskellige arbejdsopgaver, og vi indretter os efter hinanden. Til fællesspisningen er det de mest erfarne, der krydrer maden, men vi er alle med til at smage. Forudsætningen for, at der står mad på bordet klokken 17.30, er at alle gør de opgaver færdige, som de har påtaget sig.  Men der skal også stilles borde op i spiselokalet, dækkes bord og senere ryddes af, vaskes op og gøres rent. Vi har også en kasserer, som modtager betalingen for maden. Det er andre medlemmer af arrangementsgruppen, som tager sig af de opgaver. I øjeblikket er vi 15, men vi kan sagtens være flere.

– Har I nogle gode grunde til melde sig til arrangementsgruppen?
– Der er plads til alle, også selv om man ikke kan lave mad eller hårdt fysisk arbejde. Vi er gode til at indrette os efter hinanden. For os to er det at improvisere og lade sig inspirere i madgruppen et dejligt afbræk fra vores stringente arbejdsliv (Camilla er læge og Mie er biokemiker). Gruppen har en meget sto spredning i alder og erhverv, og vi lærer hinanden godt at kende, når vi går ud og spiser sammen to tre gange om året.
Desuden får man et bredt indblik i alle foreningens arbejdsområder, fordi vi er medarrangører af stormøderne for hele KBHFF, herunder generalforsamlingerne. Vi arrangerer også Østerbro afdelings to årlige medlemsmøder samt besøgene hos avlerne.

– Hvordan løber det hele rundt?
– Når der er fyldt op, får vi et lille overskud. Noget bruges til at supplere vores lager af basisvarer og krydderier. En arbejdsopgave, som for tiden er ledig, er at bage brød hjemme. Derfor køber vi nu overskudsbrød fra Emmerys gennem Too Good To Go. Vi har også købt gode knive og køkkenredskaber som en foodprocessor. Vi gav vin og ost til julebuffeten, og giver også kaffe og kage til medlemsmøderne. Hvis der er penge til overs, går de ind i foreningen, hvor der er behov.

– Hvordan ser I fremtiden for KBHFF?
– For os er kombinationen af at få gode bæredygtige grøntsager og et velfungerende fællesskab unik. Derfor mener vi, at der må sættes fokus på fællesskabet, både i markedsføringen af foreningen og ved at tænke i flere gode fælles arrangementer. Hvis vi ikke ville fællesskabet, kunne vi købe økologiske grøntsager i Irma.

fspisning04mfspisning05m

Marianne le Dous kommenterede
Kl. 19:43 d. 28. maj 2019

Hej
Er der fællesspisning i morgen d29/5?
Vh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *