OM UGENS POSE

NYE RØDBEDER: De nye rodfrugter er saftspændte og delikate og kræver ikke den store tilberedning. Nanna Simonsen i Smag på Danmark foreslår at man koger dem møre (20-30 minutter) og serverer dem med smør og salt - eventuelt urtesmør. Alternativt kan man skære de kogte rødbeder ud og lave en dressing til - fx med en god sennep, honning, eddike og olivenolie og hvad man ellers vil putte i (kapers, cornichoner, krydderurter...)

 Grøn hversdagsmad fra River Cottage foreslår, at skære den dem ud i meget tynde skiver (brug en skarp kniv!) sammen med andre friske grøntsager, for eksempel GLASKÅL  (eller radiser, fennikel, agurk, små squash, gulerødder) og blande dem i en sennepsdressing med 1 tsk sennep, 2 tsk honning, 1 spsk citronsaft eller god eddike, 4 spsk rapsolie (koldpresset) eller olivenolie, salt og peber.

I det hele taget gør friske rodfrugter, som GLASKÅL sig godt i salater, hvis de er skåret tyndt ud og blandet op - fx i en sennepsdressing med kapers og krydderurter.

Andre skærer dem i stave og spiser dem rå, eller fermenterer dem let (lad stå en til to dage ved stuetemperatur i en 2 pct saltopløsning - 20 g til 1 liter vand - i et syltetøjsglas eller anden lukket beholder.)

KORIANDER: Ikke alle er glade for denne krydderurt. For nogle virker dens spektakulære  smag for aromatisk. Selv om man ikke kan lide den, bør  man prøve at lave en chutney eller pesto af den. Det smager vanvittig godt, og så er det en god måde at få brugt både stængler og rødder. Koriander chutney er en indisk specialtet og er god fx rørt i en karry. Men man kan også sagtens spise den bare på brød.

Til 100 g frisk koriander stængler inklusiv, tages 60 gram mandler eller evt. jordnødder (usaltede) 4 spiskeskeer citronsaft, 1 teske salt, 1 spiseske honning, et drys gurkemeje og evt. lidt chili, frisk eller tørret. Blend det hele til en mere eller mindre glat pesto - tilsæt evt. vand for at ramme den rigtige konsistens. Smag eventuelt til med salt, honning og citron til sidst.

Der skulle også følge korianderrod med i bundtet, hvilket vi ellers ikke er vant til. Men i Thailand skulle man bruge det en del. Fx i karrypasta, supper, gryderetter. Måske kan den også bruges i ovennævnte chutney, men jeg har aldrig prøvet. Ellers kan man prøve at lave en pasta sammen med peber, hvidløg og fiskesovs.

NEW ZEALANDSK SPINAT: Ligesom spinat og rabarber, tilhører den salturtfamilien, og skulle ligesom disse indeholde en del oxalsyre, som giver en ru, ubehagelig fornemmelse på tænderne. Australierne anbefaler at man blancherer dem i kogende vand et par minutter og skyller dem, hvis man gerne vil undgå dette. Vandet hældes ud. Alternativt kan man hælde en smule calcium clorid i - det går også under navnet nonoxal og kan fås i supermarkedet. Såvel blade som stænglerne kan spises. Anvendelsen er alsidig og ligesom spinat. Man kunne fx sautere dem med hvidløg og spidskommen og røre en skefuld koriander chutney i, når den er kommet af varmen..

Mange hilsner, Alexander

Løssalg

Kirsebær/moreller, Møn Økologisk (Øko), løssalgspris: 157 kr / kg

Ugens poser / Ekstra poser

Grøntposer

Amager 8 / 0
Sydhavnen 3 / 1
Valby 3 / 0
Vesterbro 3 / 1
Frederiksberg 7 / 0
Vanløse 5 / 0
Østerbro 4 / 0
Nørrebro 8 / 1
Nordvest 1 / 1
I alt 42 / 4

Frugtposer

Amager 6 / 0
Sydhavnen 1 / 0
Valby 1 / 0
Vesterbro 5 / 1
Frederiksberg 5 / 0
Vanløse 4 / 1
Østerbro 1 / 0
Nørrebro 8 / 1
Nordvest 1 / 0
I alt 32 / 3

Svampeposer

Amager 3 / 0
Sydhavnen 0 / 0
Valby 1 / 0
Vesterbro 2 / 1
Frederiksberg 3 / 0
Vanløse 3 / 0
Østerbro 1 / 0
Nørrebro 7 / 1
Nordvest 1 / 0
I alt 21 / 2

Kartoffelposer

AMA 4 / 0
SYD 2 / 0
VAL 3 / 0
VES 2 / 0
FRB 2 / 0
VAN 4 / 0
ØB 6 / 0
NB 1 / 0
NV 0 / 0
I alt 24 / 0