Om ugens pose

Denne uge får vi en herlig sammensætning af sensommergrønt. Læs mere om hvad man kan gøre med nogle af disse grøntsager her. Vh. Alexander fra indkøbsgruppen


Vi får blandt andet leveret fra Drys (www.drys.nu), som er vores nærmeste og mindste grøntleverandør. De dyrker én hektar i nærheden af Ballerup og gør sig mest i lettere bladgrønt. De dyrker ikke til modenhed, men høster grøntsagerne inden de bliver store og grove for at maksimere smag og sprødhed. Dette muliggør, at de kan have flere sædskifter henover sæsonen. Dertil dyrker de med reduceret jordbearbejdning, hvilket vil sige at de ikke vender jorden som ved pløjning og har minimalt dieselforbrug, da de arbejder manuelt uden traktor.

Fra dem får vi GRØNNE BØNNER. Stilken nippes af og ellers kan de tilberedes på forskellig vis, men skal generelt ikke have så længe.

For at bevare mest sprødhed kan man blanchere dem i en stor gryde saltet kogende vand i 30 sekunder til 1 minut. Overfør dem derefter til koldt vand. Brug dem i sprøde salater, eventuelt med linser og sennepsvinaigrette, eller en mere østligt inspireret dressing med citron eller lime, soya, hvidløg, ingefær og sesamolie.

Hvis man gerne vil have dem lidt blødere – for eksempel i en salat med kartofler eller grillet grønt, kan man give dem to til tre minutter.

Ved længere tids dampning udvikler de en mere rund, fyldig smag. Giv dem fem til syv minutter, men heller ikke længere. Det kan være til slut i en suppe eller gryderet. Eller de kan dampes – evt. med andet grønt som forårsløg eller brocoli. Steg et presset hvidløg i smør et minuts tid og vend bønner og evt. andet grønt heri et yderligere et halvt minut. Eller bland dem med en olivenolie, du kan lide, og flagesalt.

KINAKÅL har ikke så meget smag i sig selv, men tager meget farve af de krydderier man blander det med. Den anvendes meget i Asien, hvor man bruger mange kraftige smage fra krydderier og fermenterede sovse. I Korea bruges kinakål i en fermentering kaldet kimchi (se en video her www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak). Ellers anvendes det meget til wokretter fx med østerssovs eller i forårsruller.

Fra Birkemosegaard får vi SØLVBEDER. Denne tilhører salturtfamilien og er forædlet udfra strandbeden, som vokser langs vore kyster og også er ophav til rødbeden. Ved tilberedning skæres stilkene fra bladene. Disse skal dampes til de er møre (ti til femten minutter). Bladene skal blot have et til to minutter. Man kan smørdampe dem med lidt salt og spise dem sådan, eller man kan sautere dem med tomater, hvidløg og krydderurter. Hvis man sauterer dem med tomat, skal tomaten enten være kogt ind på forhånd eller først kommes i mod slut, da de afgiver en del væde. Sølvbederne er også gode i gryderetter.

På det seneste er jeg blevet ret glad for at lave retter baseret på tørrede ærter. Gule ærter (fx sorten Ingrid) eller flækkede kikærter, synes jeg er særligt velegnede.

Hvis man har en portion kogte ærter klar i køleskabet, kan man lave en lækker og fyldig ret på kort tid. Kogning: Stil ærterne i blød natten over. Kog dem derefter med salt og laurbærblade, hvidløg, løg og hvad man ellers kan lide af krydderier. For hele ærter gerne op til tre timer, da det udvikler smagen. Flækkede ærter skal have cirka en time. Stil dem på køl med lage, indtil de skal bruges (og smid dem bare på frys, hvis du overraskes af dage med travlhed andre steder end i køkkenet).

Ærter med bladbeder: Skær et løg eller to i tynde ringe og steg det i mindst ti minutter ved lav varme uden at det bliver brunt.
Bland det hvide fra bladbede i og lade det stege videre i fem minutter med et skvæt god eddike. Tilsæt derpå ærter med en passende mængde kogelage og kog i fem minutter. Til sidst iblandes det grønne af bladbederne skåret i strimler.

Man kan med fordel mose et par spiseskefulde af ærterne, hvis man bruger hele gule ærter, da de jævner retten på en god måde. Flækkede ærter koger ud af sig selv, så det burde ikke være nødvendigt.

Grundmodellen kan varieres på et utal af måde alt efter hvad man har. Bagte løg i kvarte på en pande med balsamicoeddike og så ærter og krydderurter smager himmelsk og tager kun ti minutter.

Det er ikke altid nemt at få gule ærter eller flækkede ærter. Gode mellemøstlige og indiske grønthandlere har flækkede kikærter. Og eller har LØS market Vesterbro og Østerbro (www.loes-market.dk) et stort udvalg af økologiske bælgfrugter til rimelige priser.

I frugtposen får vi i denne uge en grøntsag – nemlig RABARBER fra Inger Vaaben i Farum. Mange tænker nok at det er noget der hører forsommeren til, men Inger skriver:

”I mange år havde de rabarber, vi dyrkede i haverne, sæson i maj/juni. Rabarber var noget af det første, vi kunne glæde os til efter vinteren. Det var sorter som den stort voksende Victoria, der havde en god smag, et beskedent indhold af æble- og oxalsyre og ingen rødfarvning af stilkene. Efter rabarbersæsonen fulgte mange andre dessertmuligheder, jordbær, stikkelsbær og ribs osv.
I det seneste tiår er der kommet flere og senere sorter til. Ikke mindst til glæde for restauranterne. Det er blandt andet de såkaldte vinrabarber, der har en god smag, og hvis stilke er små, spinkle og røde indvendig. Det giver mulighed for at trække rabarber både hele foråret og sommeren med, helt hen til september. Man skelner mellem de tidlige, de middeltidlige og de sene sorter. Victoria hører til de tidlige sorter.
Ved levering af rabarber til KBHFF i slutningen af august er det navnlig rabarber fra de sene sorter, Spangsberg og Vinrabarber og fra den middeltidlige Rosenhagen, I får.”

Løssalg

  • Radiser, Drys (Øko), løssalgspris: 71 kr / kg
  • Hvidløg, Birkemosegaard (Øko/bio), løssalgspris: 118 kr / kg
  • Courgette, Birkemosegaard (Øko/bio), løssalgspris: 32 kr / kg

Ugens poser / Ekstra poser

Grøntposer

  • Amager 17 / 0
    Sydhavnen 6 / 1
    Valby 8 / 8
    Vesterbro 11 / 7
    Frederiksberg 8 / 0
    Vanløse 4 / 0
    Østerbro 10 / 1
    Nørrebro 12 / 0
    Nordvest 9 / 1
    I alt 85 / 18

Frugtposer

  • Amager 6 / 0
    Sydhavnen 1 / 0
    Valby 2 / 3
    Vesterbro 3 / 5
    Frederiksberg 4 / 0
    Vanløse 3 / 0
    Østerbro 3 / 1
    Nørrebro 3 / 0
    Nordvest 4 / 0
    I alt 29 / 9

Kartoffelposer

  • AMA 7 / 0
    SYD 2 / 0
    VAL 4 / 0
    VES 7 / 0
    FRB 4 / 0
    VAN 1 / 0
    ØB 5 / 0
    NB 3 / 0
    NV 5 / 0
    I alt 38 / 0

Svampeposer

  • Amager 6 / 0
    Sydhavnen 0 / 0
    Valby 5 / 3
    Vesterbro 3 / 4
    Frederiksberg 10 / 0
    Vanløse 5 / 0
    Østerbro 8 / 0
    Nørrebro 6 / 0
    Nordvest 7 / 0
    I alt 50 / 7