Tekst: Mia Leed Jensen (Nørrebro butiksgruppe)
Linse-opskrifter: Jesper Henrik Holmen (Nørrebro butiksgruppe)
Der er så småt ved at være nogle uger siden (søndag den 20. marts), at årets første jævndøgn fandt sted. I denne tid hvor alting spirer, og hvor vejret stadig er for ustadigt til at skifte uldfrakkerne ud med de mere lette af slagsen, er der masser af ting at opleve og nyde i naturen. Kirsebærtræerne skal I fx endelig huske at nyde, netop nu, mens de står i lyserødt flor. Forårsjævndøgn er også kendt uden betegnelsen ‘Ostara’ i hedensk tradition. (I februar skrev vi om årets første fejring - Midvinter/Kyndelmisse/Imbolc).
Det er betegnelsen ‘Ostara’ som ‘Easter’ stammer fra. Man fejrede nemlig gudinden Eostre/Ostara (altså herfra navnet ‘Easter’ - som jo er påske på dansk). Påskesymboler som æg og harer er forbundet med disse hedenske fejringer af forårets gudinde, da de symboliserer fertilitet og frugtbarhed.
Jævndøgn falder to gange om året - forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn. Fælles for jævndøgn er, at de markerer dagen hvor dag og nat har samme længde. Traditionelt set, markerede forårsjævndøgnet årets første forårsdag. Til Midvinter fejrede vi lyset og begyndte ligeså stille at bevæge os ud af hulerne, ud i lyset og det åbne samfund. Med forårssolens stråler er det nemmere at ryste vinteren af os. De kommende påskefrokoster, forårs-get-aways og sommerens mange udadvendte udendørsaktiviteter begynder at blive lagt i kalenderen.
Vi bevæger os så småt ind i sommerhalvåret, og har allerede sat urene til sommertid. Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en af de mest spændende og forventningsfulde årstider. Overalt pibler naturens skatte frem i byens gader og parker. Forårsjævndøgn står, som skrevet, traditionelt set for fertilitet og genfødsel. Det vi har gået og “ruet” på igennem vinteren er nu, snart, klar til at komme ud i verden. Nye projekter, ideer, og planlægning af fester og komsammener venter på at blive igangsat. For at skabe plads og føle os endnu mere klar til varmere dage, rydder vi måske ud, gør altanen/haven klar, og får vasket de tiltrængte gulve, som vi ikke fik ordnet tilbage i februar. Vi kan også med fordel begynde at forspire de frø, vi ønsker at se vokse i år - enten i vindueskarmen, altanen eller i haven.
I naturen og dyrenes verden er der fuld gang i genfødslen. Træerne springer ud, påskeliljer og erantis farver bybilledet i gule, orange og lilla pastelfarver. Har du også været heldig at se en sommerfugl eller to? Brændenældeskud, ramsløg og martsvioler kan sankes netop nu. Og den smagfulde urt skovmærke er også ved at titte frem fra skovbunden. Stenbideren lægger sine smukke orangerøde æg (rogn), der lokker i fiskehandlerne vindue (men sæsonen er allerede ved vejs ende). Årets første kuld af harekillinger har allerede set dagens lys, og gæssene begynder at lægge sine æg, så gæslingerne kan blive klækket ud, når næringen i græsset er på sit højeste.
I anledning af forårsjævndøgnet har vores medlem Jesper fra Nørrebro afdelingen, og aktiv i butiksgruppen, kreeret to opskrifter med et af vores nyeste skud i løsslag - Samsø Linser. En spicy frisk én og varmende rød én, der minder lidt om tartar, og som du derfor med fordel kan klække et jævndøgns-æg til (hvis vi skal blive i symbolernes verden). Vi sælger desværre ikke æg i KBHFF, men vi håber stadig, at vi en dag kan sælge dem i afdelingerne. Hvad synes du? Kunne det ikke være dejligt at hente friske æg sammen med din grøntsagspose?
God fornøjelse med opskrifterne, og nyd resten af marts. Vi vender tilbage til den tredje årtidsfejring Beltane, d. 1 maj. Til den tid er vi halvvejs mellem forårsjævndøgn og sommersolhverv (Sankt Hans). Også kaldet starten på aspargespose-sæsonen i KBHFF-termer.
Vi vil meget gerne dele nogle af jeres opskrifter, så vi kan inspirere hinanden til, hvordan vi kan bruge løssalgsvarene og afgrøderne fra KBHFF. Så skriv endelig til os her: norrebro@kbhff.dk