Opskrift af Jesper Henrik Holmen (Nørrebro butiksgruppe)

Sorte linser er nemme at tilberede og smager fantastisk. Vi er heldige, at vi nu kan købe danske økologiske linser, dyrket på Samsø, i vores løssalg. Hemmeligheden bag gode retter med bælgfrugter er at tilsætte MASSER af smagstoffer.

Følgende to salater er nært beslægtede. Den første er en frisk salat, der gør sig godt på (påske)buffeter, mens den anden serveres varm og er skøn på en kølig forårsaften.

Opskrifterne her er en del af serien om årtidsfejringer. Læs mere om forårsjævndøgn her

FRISK SPICY LINSESALAT

Serveringer: ca. 4 personer

- 400 g Samsø linser (forhandles i KBHFF løssalg)
- 1 håndfuld laurbærblade
- salt

Dressing
- Saft og skræl af stor citron
- Masser af frisk ingefær, bare fyr den af!
- 3 fed hvidløg
- 1 frisk chili
- 1-2 tsk. honning (du kan købe forskellige slags honning i løssalg)
- Salt
- Ca. 1 dl olivenolie

(TIP: bestil evt. den græske olivenolie igennem vores medlem Nadja, der importerer den skønneste olivenolie fra et lille familiedrevet sted - skriv til hende her: bounenni_n@hotmail.com. Vi er flere i Nørrebro butiksgruppe, der har købt litervis hos hende, og vi er enige om, at det nok er den bedste, vi har smagt!)

Fyld
- 1 stor agurk eller 2 små
- 3 røde peberfrugter
- 1 frisk fennikel
- Et stort rødløg
- En stor håndfuld bredbladet persille

Kog linserne i vand med masser af laurbærblade og salt, til de er møre (max. 25 minutter). Men hold øje med at det ikke koger tørt og spæd til med ekstra vand undervejs. Hæld evt. overskydende vand fra og hæld linserne over i en stor salatskål.

Riv skallen af citronen og pres saften ud af den. Skræl ingefær og riv det på et rivejern eller hak det fint. Hak chilien og pres hvidløget. Bland det hele i citronsaften. Smag til med salt og agavesirup. Det er en smagssag, hvor sød man vil have dressingen, men ingen af de andre ingredienser er særligt søde, så dressingen kan klare en del sirup, uden at det bliver for meget.

Tilsæt olivenolien som det sidste, når alt andet er blandet sammen. Hæld dressingen over de endnu lidt varme linser og lad dem stå og trække.

Flæk agurken og skrab den bløde del med kerner ud. Skær agurk, peberfrugter og fennikel i små tern, og hak rødløget fint. Hak persillen groft. Tag bare stilkene med – det kan sagtens spises. Bland det hele sammen med linserne.

Velbekomme! :-)

Som variation kan man også tilsætte gulerødder i tern, hvilket ser flot ud. I så fald skal der mindre honning i dressingen. Salaten kan spises enten med brød eller ris til.

VARM RØDBEDE-LINSESALAT

I denne ret koges linser og rødbeder sammen, så linserne opsuger alt den flotte saft fra rødbederne. Rødbederne skal skæres i ret små tern for at blive møre samtidig med linserne. Den friske fennikel og de sprøde græskarkerner, der tilsættes lige inden serveringen, er en skøn kontrast til den ellers varme, bløde ret.

- 400 g Samsø linser (forhandles i KBHFF løssalg)
- 2-3 rødbeder
- 1-2 rødløg (alm. løg kan også bruges, men rødløg er mere aromatisk)
- 2 hele hvidløg
- En håndfuld laurbærblade
- Grøntsagsbouillon eller salt

Dressing
- Saft og skræl af en citron
- Evt. lidt balsamico- eller æbleeddike, men i så fald skal der mindre citron i
- 1-2 spsk stærk dijonsennep
- MASSER af frisk ingefær
- 1/2 dl raps- eller olivenolie (hvis du bruger rapsolie kan du købe - den i løssalg)
- Friskkværnet sort peber i rigelige mængder

Fyld
- 100-150 g græskarkerner
- 1 frisk fennikel hakket i små tern

Rist græskarkernerne gyldenbrune på en tør pande. Det kan også gøres i ovnen, men det bruger en masse energi at varme den op, så det anbefales kun, hvis man allerede bruger ovnen til noget andet også.

Skræl rødbederne og skær dem i ganske små tern. Skær rødløg i både. Kog disse ting i en gryde sammen med laurbærblade, bouillon/salt og hvidløg (der presses direkte ned i vandet). Hold øje med, at det ikke koger tørt, men undgå samtidig, at der skal hældes kogevand fra – det er lækrest, hvis alt smagen bliver opsuget i linserne.

Riv ingefær ned i en skål (kasser eventuelt den trevlede del, der godt kan være lidt … trevlet) og bland det med citronsaft, sennep, olie og peber.

Hæld den endnu varme færdigkogte linse-rødbede blanding i en skål og bland den med dressingen. Bland græskarkerner og fennikel i og server med det samme.

Denne ret kan trylles til en vegetarisk luksuriøs “tartar”, som egner sig perfekt til påskebordet. Rist noget rugbrød, og læg et par skefulde af den varme linsesalat på. Kog smilende æg og klæk udover maden. Pynt med græskarkerner. Hvis du har kapers og karse/purløg, så pynt endelig tartar-maden med det. Hvis du ikke ønsker at spise æg til, så passer røde fuldkornsris glimrende som tilbehør til den røde linsesalat.