Efter en lang vinter, hvor mange af os har brugt vores tid i stuernes hi, indhyllet i tæpper med varme drikke og stearinlysene tændt i vinduerne, er det lige så stille blevet tid til at åbne op for lyset og omverdenen. Stearinlysenes sod og vinterens skiftende vejr - sne, slud, storm og vind har sat sine spor på ruderne, der bliver tydeligere i takt med, at dagene bliver lysere. Lysten til at få gjort hovedrent bliver måske vækket til live som januar er ebbet ud, og året sådan for alvor går i gang.

Denne tid på året kaldes også for midvinter, og markerer tiden imellem vintersolhverv og forårsjævndøgn. Der er mange historiske og religiøse rødder knyttet til midvinteren.

I keltisk tradition blev denne dag kaldt ‘Imbolc’, og det var kelternes såkaldte lysfest, som blev fejret den 1. februar. Imbolc markerede, sammen med tre andre årstidsfejringer (Beltane, Lughnassadh og Samhain), de vigtigste skæringspunkter hos de keltiske landbrugssamfund. Imbolc betyder “i maven”, og henviser til frugtbarhed og graviditet. I naturen ses dette overalt, fra de spæde knopper på træerne og de første forårsblomster, der så småt gør sig klar til at pynte jordbunden. Man kan sige, at det er Moder Jords graviditet med foråret, der spirer, og forventningens glæde herom. Håb og glæde er netop følelser, der fylder vores kroppe på denne årstid, hvor solen er mere fremme, selvom dagene stadig er kolde. Ild og bål var vigtige elementer i fejringen af Imbolc, da de symboliserer lyset, solen og foråret.

I dag kender mange fejringen som kyndelmisse, der betyder lysmesse, og stammer fra det latinske ord (Missa Candelarum). Kyndelmisse er en kristen og folkelig tradition, der bliver fejret d. 2. februar (40 dage efter juleaften). Traditionelt var kyndelmisse både en praktisk dag, hvor bonden tjekkede op på vinterens forråd for at sikre, at der var nok mad til både dyr og mennesker resten af vinteren. I samme omgang blev der lavet vejrprognoser. Fx hvis det sneede på kyndelmisse, betød det, at foråret ville komme tidligt. Men det var også en stor festdag, hvor der blev holdt sammenskudsgilder med egnsrette, typisk flæsk, og øl i kopperne.

I nutidens Danmark er dagen blev en god undskyldning for at samles til en hyggelig stund rundt om en stak friskbagte pandekager og måske et glas øl eller en varm drik.

Imbolc og kyndelmisse indgår også i et årshjul kaldet ‘Wicca’ hvor i alt otte årstidsfejringer indgår. Sammen med de tre andre keltiske fejringer samt fire traditionelle nordisk-germanske hedenske fejringer Ostara (forårsjævndøgn), Litha (solhverv/midsommer), Mabon (efterårsjævndøgn) og Yule (vintersolhverv) udgør det et årshjul. Årshjulet er her et billede på jordens cyklus og årstidernes skiften.

Mange af disse fejringer står ikke som stærke fejringsdage længere, men det er en spændende måde at se og visualisere årstidens skiften og naturens cyklus på. Traditionerne kan nemt trækkes frem igen og nyfortolkes for at plotte flere fejringer ind i løbet af året og samles med vores lokalsamfund, og dem vi holder af.

I Københavns Fødevarefællesskab er vi naturligvis årstids- og fællesskabsentusiaster. Medlemmerne kan via Ugens Pose følge årstidens gang, og som et garvet medlem, identificerer man helt automatisk de forskellige grøntsager med de bestemte årstider, og glædes over de grøntsager, der er i vente. Lige nu er forventningens glæde om forårets poser netop ved at indfinde sig.

I år falder kyndelmisse helt perfekt på en onsdag, så når du alligevel skal hente Ugens Pose i din lokalafdeling, så kan du i samme omgang købe mel, æblemost og honning med fra løssalg. Så kan du gå hjem og forberede en stak pandekager og en varm drik til dig selv, eller invitere dine kære på besøg. Husk at tænde stearinlys og pluk eventuelt en lille buket af de første forårsblomster, der allerede er at finde rundt omkring i København. Måske er du endda så heldig at have en bålplads til rådighed og bage pandekagerne over ild.

Find KBHFFs opskrifter på midvinter pandekager og midvinter æblemost herunder.

Følg med på @kbhff og her på hjemmesiden i løbet af året, hvor vi vil fortælle om de syv kommende årstidsfejringer, og give forslag til, hvordan du kan bruge KBHFFs varer til at fejre dagen med et sammenskudsgilde.

KBHFFs midvinter pandekager

I midvinter pandekagerne bliver der brugt mel fra KBHFFs lokale mel leverandør Brinkholm. I løssalg finder du et stort udvalg af både sigtet og groft mel. Her tilsætter vi øl i pandekagerne, så de bliver ekstra sprøde. Det var typisk øl, der blev drukket til de traditionelle midvinter fejringer.

Ca. 10-12 stk.

200 g. sigtet hvedemel fra Brinkholm (hvede eller ølandshvede)
50 g. groft mel fra Brinkholm (fx groft hvede eller groft ølandshvede)
3 æg
1 dl. øl (du kan også bruge alkoholfri)
3 dl. (valgfri) mælk
1-2 spsk. sukker (alt afhængigt af din søde tand)
½ tsk salt
25 g. smeltet og afkølet smør
Skal fra 1 citron
Evt. lidt kardemomme og muskatnød

Start med at smelte smørret på den pande, du vil bruge til at bage pandekagerne på. Lad det smeltede smør køle af, imens du blander de øvrige ingredienser.

Bland de to slags mel, salt og sukker sammen i en skål. I en anden skål pisk æggene sammen med mælken. Hæld den våde blanding i den tørre blanding over ca. tre omgange imens du pisker grundigt, så du får en flot klumpfri dej. Tilsæt øllet og det afkølede smør og pisk det grundigt ind i dejen. Til sidst tilsætter du citronskallen og eventuelt krydderierne.

Hvis du har tid, sæt gerne dejen på køl i ½ times tid inden de bages.

Når du er klar til at bage pandekagerne, kan du med fordel bruge den samme pande, som du brugte til at smelte smøret (så kan resterne af smørret på panden nemlig bruges til den første pandekage, der nogle gange har det med at brænde på).

Varm panden godt op. Når den er varmet godt op, skruer du lidt ned og hælder den første portion dej på panden. Bag dem ca. 2-3 minutter på hver side, til de bliver flotte gyldne.

Server med marmelade (måske har du rester fra sommerens bær i fryseren?), sirup, sukker, citronsaft, flødeskum. Der er uendelige muligheder.

KBHFFs midvinter ild-most

I midvinter ild-mosten kan du bruge det smagsfulde æblemost og honning, du finder i KBHFFs løssalg. Æblemosten bliver varmet op med en citrusfrugt (appelsin eller citron), der symboliserer lyset og solen, og ingefær, der gør den ekstra varmende, og symboliserer ilden.

Ca. 4 store glas

1 liter æblemost fra Farendløse eller Bellingehus
1/2 appelsin/citron + skallen heraf
8-10 skiver ingefær
Fx. 8 hele nelliker (eller andre krydderier du skal have brugt op fra julen)
Honning til at smage til (KBHFF forhandler honning fra Naustok, Lærkehøj og Stensbølgård)

Start med at rive skallen af appelsinen/citronen. Brug evt. en kartoffelskræller eller en lille kniv. Skær derefter halvdelen af appelsinen/citronen i skiver. Skræl en knold ingefær (Tip: brug en teske, der er perfekt til at skrabe skrællen af), og skær den i skiver.

Hæld æblemost i en passende størrelse gryde sammen med appelsin/citron skiverne og skallen og ingefær. Tilsæt nelliker og/eller andre krydderier. Kog blandingen op til lige under kogepunktet. Lad den varme most trække under låg. Mindst en ½ time, men gerne længere. Si krydderierne fra og varm saften op lige inden den skal serveres. Smag til med honning.